Izlet na seosko imanje

Za kraj školske godine djecu smo odveli u obližnje selo, Marinci, gdje se nalazi seosko imanje Kopić land koje nudi brojne sadržaje za djecu. Od nogometnog igrališta, košarkaškog terena, trampolina za djecu pa do domaćih životinja koje dolaze iz hrvatskog uzgoja. Na imanju se nalazi i restoran gdje su nas domaćini ugostili i priredili bogati tradicionalni doručak. Djeca su bila slobodna šetati imanjem i isprobati sve aktivnosti. Najviše su im se svidjele domaće životinje: guske, praščići, zečevi te koze koje su imali priliku i nahraniti. Zahvaljujemo se Kopić landu na nesebičnoj donaciji i toplom dočeku. Mi smo uživali!023722AB-A0A3-4C74-87AE-0006472D745E

Piknik u prirodi

Bliži se kraj školske godine te smo dobro vladanje i trud koji su djeca uložila tijekom protekle školske godine željeli nagraditi. Djeca su izrazila želju za roštiljem te smo im tu želju i ispunili. Zajedno smo počeli sa pripremom mesa, povrća i različitih salata, zapalili vatru i bacili se na posao. Kao desert imali smo sezonsko voće i sladoled. Drugi dio iznenađenja bio je posjet centru grada koji nudi sadržaj za djecu poput napuhanca i trampolina gdje su dječica mogla bezbrižno skakati.

CB1D0319-2AA4-4F10-AAFF-ED299ED55400

Dječja olimpijada

Petak, 27. svibanj 2022. okupili smo se u poludnevnom boravku, a zatim krenuli sa svim rekvizitima, natpisima i uzbuđenjem ka obližnjem igralištu kako bismo pripremili sve za našu prvu Dječju olimpijadu koju organiziramo u sklopu projekta Čuvari prirode. Djeca nisu spavala od uzbuđenja i jedva su čekala ovaj dan. Kada smo sve postavili na mjesto ostalo nam je još samo sačekati i djecu iz Osnovne škole Nikole Andrića te su igre mogle započeti. Lopte su letjele u zraku, romobili bili spremni za vožnju, reketi jedva čekali da ih male ručice uzmu i pomoću njih osvoje prvi bod. Bilo je i padova u silnoj želji za pobjedom, no sve se brzo zaboravilo i nastavilo dalje. Kruna natjecanja bila je dodjela medalja te su djeca ponosno krenuli nazad ka školi s medaljama oko vrata i sa željom da se ovakvo natjecanje opet ponovi.

Projekt financira Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a sufinancira Grad Vukovar.

D079756E-1D26-4336-A69D-79CCE6DBAEF9

 

Izrada domaćeg soka od bazge

Bazga je u punom cvatu i vrijeme je da taj predivni miris i aromu sačuvamo i u narednim mjesecima. Organizirali smo još jednu radionicu projekta Čuvari prirode u sklopu koje smo sakupili mirišljave, bijele cvjetove bazge i od njih pokušali napraviti ukusan sok koji ćemo moći piti tijekom cijele godine. On će nam poslužiti da se osvježimo u ovim nadolazećim toplim ljetnim danima i kao odlična zamjena za kupovni sok pun šećera.

Projekt financira Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a sufinancira Grad Vukovar.

IMG_7632

Vukovarski kros

U subotu, 14.5.2022. u Park šumi Adica u Vukovaru organiziran je 5. Vukovarski kros – Hrvatskoj na ponos pod motom „Trčim i pomažem“ koji promovira druženje, sport, zdrav način života, boravak u prirodi te humanitarni aspekt- pomoć potrebitima.

Naša Udruga se također uključila u ovaj događaj, a naš najmlađi polaznik L.M. osvojio je zlatnu medalju u utrci na 400 m.

U utrci je sudjelovalo još djece iz boravka koji su dali sve od sebe i uspješno završili utrku.

BCBF4A41-D254-47AD-9DBC-26A9C4EB2676

Sadnja sezonskog cvijeća

S dolaskom proljeća i toplijeg vremena ispunjeni su vremenski uvjeti za sadnju cvijeća pa smo u sklopu projekta Čuvari prirode odlučili ukrasiti naš vrt i okućnicu te naučiti pokoju zanimljivost o biljkama. Cvijeće je svojim bojama, mirisom i oblikom privuklo i brojne kukce koji su u igri oprašivanja zaintrigirali dječju maštu. Također smo objasnili djeci kako sa sadnjom cvijeća naš posao nije gotov. Da bi biljke opstale i bile jake potrebna im je njega, poput redovitog zalijevanja te uklanjanja uvelih cvjetova. Dječji trud i brigu cvijeće će nagraditi svojim prelijepo obojenim i mirišljavim cvjetovima.

Projekt financira Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a sufinancira Grad Vukovar.

image0 (5)

Edukacija o volonterstvu

U sklopu projekta Čuvari prirode organizirali smo edukaciju o volonterstvu pod nazivom “Biti volonter” koju je proveo PRONI Centar za socijalno podučavanje . Sudionici su bili srednjoškolci iz Gimnazije Vukovar i Srednje strukovne škole Marko Babić. Cilj edukacije bio je upoznavanje s volonterstvom i jačanje njihove motivacije za uključivanje u različite volonterske aktivnosti. Kroz metode žive knjižice i world caffee-a, volonteri su upoznali dobrobiti volontiranja kako za njih same, tako i za zajednicu u kojoj žive.

Projekt financira Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a sufinancira Grad Vukovar.

DB03A447-480C-4947-9D6C-F9CEB25F2017

Sadnja jagoda

Za novu radionicu u sklopu projekta Čuvari prirode odlučili smo sakupiti stare automobilske gume, obojiti ih jarkim bojama te u njih posaditi jagode. Za bojanje smo uzeli crvenu i žutu boju, poslagali gume u obliku cvijeta, a potom unutar njih posadili jagode koje će nam dati slatke plodove od kojih možemo praviti zdrave sokove, džemove ili ukusne kolačiće. Ova mala ekološka radionica djeci se veoma svidjela te nestrpljivo čekaju prve jagode.

Projekt financira Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a sufinancira Grad Vukovar.

image0 (1)

Radionica zdrave prehrane

U sklopu projekta Čuvari prirode organizirali smo radionicu zdrave prehrane u koju smo odlučili uključiti djecu hrvatske i srpske smjene Osnovne škole Nikole Andrića. Ovakve radionice uvijek su dobrodošle kako bi se djeca različitih nacionalnosti više družila i razbila predrasude, a uz to naučila i nešto novo. Zajedničkim snagama uspjeli su napraviti muffine bez šećera i brašna, palačinke od banana te zdrave napitke od svježeg voća i orašastih plodova. U sklopu radionice djeca su imala vremena i igrati se pa su tako mnogi on njih naučili nove igre i sklopili nova poznanstva. Radionica je prošla veoma uspješno i djeca su bila oduševljena te su na odlasku izrazili želju za ponovnim okupljanjem.

Projekt je financiran sredstvima Ministarstva znanosti i obrazovanja. Također je sufinanciran sredstvima iz proračuna Grada Vukovara.

image0